kupię reflektory przednie montek 93'

kupię reflektory przednie montek 93'

Postprzez ludeklesny » 28 sty 2017, 07:23

Kupię reflektory przednie do montka 3,2 RS 93' na moich po zmroku nie idzie jechać :(
lub gdzie dostane nowe, z góry dzięki za odpowiedz
..jedziemy i jedziemy, a bunkrów nie widać.
ludeklesny

Re: kupię reflektory przednie montek 93'

Postprzez miras7 » 28 sty 2017, 12:04

Jak chcesz to mam takie w bdb stanie. Całe z mocowaniem, elektryczną regulacją po 50zł/szt, z silnikiem wycieraczek po 70zł/szt, ale... to niekoniecznie rozwiązuje problem. U siebie też z tym walczyłem. Nowe akumulatory, sprawne ładowanie, różne żarówki i nic. Ostatnia rzecz to wymieniłem (na razie tylko jeden) reflektor na nowy, oryginalny ... i nic się nie zmieniło. Nie wiem co dalej. Dodatkowe oświetlenie też nie rozwiązuje problemu, bo musi być homologowane jako mijania/drogowe. Może u Ciebie rzeczywiście jest jeszcze gorzej i wymiana na sprawny reflektor coś zmieni. Jak coś to pisz. Ten nowy kupiłem na allegro, ktoś wyprzedawał stan magazynowy.
miras7

Postprzez ludeklesny » 29 sty 2017, 12:54

No właśnie źle nie wyglądają, myślałem że z racji wieku należało by je wymienić, zacznę od żarówek. Dzięki za odpowiedz jak coś wiem do kogo się zwrócić po używki
ludeklesny

Postprzez Quentil » 29 sty 2017, 13:10

Ale co macie z tymi światłami, ja na swoje nie narzekam.
6VE1...
Quentil

Postprzez miras7 » 29 sty 2017, 13:46

No właśnie nie wiem co z nimi, ale światło jest bardzo słabe. Nawet nie porównuję tu do nowych samochodów, ale do innych z lat '90tych. Nowsze Troopery (po'98) mają już lepsze.
miras7

Postprzez Quentil » 29 sty 2017, 14:12

Jakie masz napięcie na konektorach żarówki przy włączonych światłach? I jakie żarówki?
6VE1...
Quentil

Postprzez PiotrR » 29 sty 2017, 15:53

Przy zmatowiałych odbłyśnikach nawet żarówka 100ka nie pomoże. Efekt taki że lampy świecą bardzo jasno widziane z zewnątrz a za kierownicy nadal ciemno. UF pisał o renowacji odbłyśników.viewtopic.php?f=10&t=1874&p=18909#p18909
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez miras7 » 29 sty 2017, 19:06

Tak jak pisałem, mam jedną lampę nową oryginalną i nie ma różnicy. Porównując na zmianę światło starej lampy i tej nowej, jest tak samo. Napięcie, jeśli dobrze pamiętam, to jak każdego japończyka z lat '90tych, czyli po włączeniu świateł ok 13,85V
miras7

Postprzez ksenia » 29 sty 2017, 19:30

Ja zamontowałem przekazniki na mijania i drogowe każde ma swój + żarówki tunsgram +90 i jest lekka poprawa,ale też myślałem o nowych odbłyśnikach.
Teraz z głupłem czy wysyłać do regeneracji czy nie :!:
ford fusion te same żarówki ,swiatło mijania to u mnie na długich nie osiągam takiego rozjaśnienia.
Isuzu Monterey 3.1TD 1992 LTD
ksenia

Postprzez ludeklesny » 29 sty 2017, 20:19

Quentil napisał(a):Ale co macie z tymi światłami, ja na swoje nie narzekam.

jak jadę w nocy poza terenem zabudowanym to nawet matiz jadący za mną daje tyle światła że widzę własny cień :lol:
ludeklesny

Postprzez ludeklesny » 29 sty 2017, 20:23

lampy nie wyglądają źle, ale dziś się przyjrzałem i wewnątrz są przysłony żarówki w postaci stalowej tulejki i pytanie czy mogę usunąć te przesłony ? czy nie będę innych oślepiać? co na to diagnosta i policja?
ludeklesny

Postprzez PiotrR » 29 sty 2017, 20:49

miras7 napisał(a):Tak jak pisałem, mam jedną lampę nową oryginalną i nie ma różnicy. Porównując na zmianę światło starej lampy i tej nowej, jest tak samo. Napięcie, jeśli dobrze pamiętam, to jak każdego japończyka z lat '90tych, czyli po włączeniu świateł ok 13,85V

Mam tak samo lewa nowa prawa stara, różnica jest zasadnicza.
ludeklesny napisał(a):lampy nie wyglądają źle, ale dziś się przyjrzałem i wewnątrz są przysłony żarówki w postaci stalowej tulejki i pytanie czy mogę usunąć te przesłony ? czy nie będę innych oślepiać? co na to diagnosta i policja?
Jak to zdemontujesz to będziesz raził wszystkich na drodze. Nie da się ustawić granicy cienia.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez Quentil » 30 sty 2017, 14:44

miras7 napisał(a):Napięcie, jeśli dobrze pamiętam, to jak każdego japończyka z lat '90tych, czyli po włączeniu świateł ok 13,85V

Ale na stykach żarówki, czy na aku. Mi chodzi o pomiar na minimalnie zsuniętej kostce, tak aby żarówka wciąż świeciła i dało się jednocześnie podejść miernikiem. Wtedy powinno być co najmniej 13.2V na żarówce (przy takim napięciu świeci dość jasno i trwałość jest w miarę zachowana).

ludeklesny, tych zasłonek nie wolno usuwać, bo lampa będzie świecić "bezpośrednio w przód", podobnie jak na drogowych tylko z mniejszą mocą.

Żarówki polecam Tungsramy megalight +90 lub +120, dość tanie, a jedne z lepszych. Z ciekawostek: nastoletnia żarówka 100W świeci bardzo podobnie jak nowe tungsramy +120%, różnica jest w legalności :roll: Wiadomo, że ustawienie świateł też jest bardzo ważne (od kilku lat wielu diagnostów często ustawia światła za nisko lub odcięcie lewego reflektora próbują zrównać do prawego :shock: ).

Polerka kloszy od zewnątrz, raczej będzie miała marginalny wpływ przy szkle, czasami mogą być przydymione od wewnątrz (choć w Montereyu jeszcze nie widziałem). No i napylenie nowego srebra na odbłyśnik, teoretycznie powinno dać efekt, ale skoro mówicie, że nowy (zakładam, że ori, a nie zamiennik) reflektor świeci podobnie do starego to i w tym przypadku może dać to znikomy efekt. Ja sam jestem zdecydowany na zrobienie regeneracji, ale w ramach eksperymentu, a nie konieczności (no i jest to plan dość oddalony w czasie).

miras7 napisał(a):... Nowsze Troopery (po'98) mają już lepsze.

To mnie ciekawi, bo wielkość odbłyśnika chyba jest bardzo zbliżona lub identyczna, więc skąd poprawa :?
Ostatnio edytowano 30 sty 2017, 15:25 przez Quentil, łącznie edytowano 1 raz
6VE1...
Quentil

Postprzez korf » 30 sty 2017, 15:19

Ja założyłem lampy z Golfa II i z tego co pamiętam świeciły lepiej.
2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB, 3.2 RS, 2.8 LWB, 3.5 RS | Trooper 4WD
korf

Postprzez ludeklesny » 01 lut 2017, 07:27

wczoraj demontaż lamp (masakra) woda z płynem do naczyń i płukanie bo były zakurzone odbłyśniki, potem regulacja, kilka godzin z życiorysu i zero poprawy
jeszcze spróbuje te Tungsramy megalight
ludeklesny

Postprzez freefly » 01 lut 2017, 09:45

Podłącz żarówkę bezpośrednio do akumulatora i porównaj jej świecenie z tym jak świeci podłączona do oprawki w lampie. Jeśli będzie różnica, to problem tkwi w instalacji. Słabe połączenie masowe, zwiększona rezystancja instalacji itp. Sprawdź napięcia pod obciażeniem. Spadki nie powinny przekraczać:
- 0,05V na przewodach,
- 0,3V na stykach wyłączników i przełączników,
- 0,1V na rezystancji wewnętrznej akumulatora obciążonego odbiornikiem małej mocy,
- 0,4V na rezystancji wewnętrznej akumulatora obciążonego odbiornikiem średniej mocy, np.
światłami drogowymi,
- 1 V na rezystancji wewnętrznej akumulatora obciążonego odbiornikiem dużej mocy np.
rozrusznikiem.
3.0 2000r.
freefly

Postprzez Quentil » 01 lut 2017, 13:01

Albo mój sposób na pomiar na stykach żarówki przy włączonych światłach, minimum 13.2V.
6VE1...
Quentil

Postprzez freefly » 01 lut 2017, 13:16

Quentil napisał(a):Albo mój sposób na pomiar na stykach żarówki przy włączonych światłach, minimum 13.2V.

Pomiar robisz przy przy zasilaniu z naładowanego aku.
3.0 2000r.
freefly

Postprzez miras7 » 02 lut 2017, 00:10

freefly napisał(a):
Quentil napisał(a):Albo mój sposób na pomiar na stykach żarówki przy włączonych światłach, minimum 13.2V.

Pomiar robisz przy przy zasilaniu z naładowanego aku.

Czyli z wyłączonym silnikiem?
Dziś pomierzyłem. Auto długo stało, więc pewnie akumulatory nie całkiem naładowane, ale...
Pomiar na aku, bez odbiorników, obroty 750 - 14,15V
Pomiar na aku, włączone światła mijania - 13,55V
Pomiar pomiędzy masa aku - konektor podłączonej żarówki, włączone światła mijania - 13,15V
Kiepsko?
Akumulatory się ładują, jutro sprawdzę jeszcze raz. Jeśli będzie tak samo to jak to poprawić?
miras7

Postprzez Quentil » 02 lut 2017, 01:05

Mi chodzi o pomiar + i - wyłącznie na konektorach żarówki, sondy miernika przyłożyć tak, aby żarówka wciąż świeciła pełną mocą (taki niby pomiar napięcia pod obciążeniem). Druga żarówka w tym samym czasie normalnie podłączona. Silnik włączony, aby było ładowanie, nawet obroty możesz podbić. Daje to pogląd jakie napięcie dostaje żarówka w czasie świecenia podczas normalnej jazdy. Zakładane napięcie dla H4 to właśnie te 13.2V, świeci wtedy optymalną mocą. Oczywiście większe napięcie tym będzie jaśniej (ale już niewiele), za to trwałość leci na łeb i szyje.
Jeśli po takim pomiarze będzie 13.2 lub minimalnie więcej to nie ma co kombinować z instalacją. Wtedy załóż tungsramy, które poleciłem i powinno być wystarczająco dobrze, ewentualnie regeneracja reflektora i zdanie relacji na forum.
To 13.15V na wolnych raczej nie warte grzebania w instalacji, pod warunkiem, że pomiar na masie żarówki będzie miał zbliżony wynik.
6VE1...
Quentil

Postprzez miras7 » 02 lut 2017, 21:53

Quentil napisał(a):Mi chodzi o pomiar + i - wyłącznie na konektorach żarówki, sondy miernika przyłożyć tak, aby żarówka wciąż świeciła pełną mocą (taki niby pomiar napięcia pod obciążeniem). Druga żarówka w tym samym czasie normalnie podłączona. Silnik włączony, aby było ładowanie, nawet obroty możesz podbić. Daje to pogląd jakie napięcie dostaje żarówka w czasie świecenia podczas normalnej jazdy. Zakładane napięcie dla H4 to właśnie te 13.2V, świeci wtedy optymalną mocą. Oczywiście większe napięcie tym będzie jaśniej (ale już niewiele), za to trwałość leci na łeb i szyje.
Jeśli po takim pomiarze będzie 13.2 lub minimalnie więcej to nie ma co kombinować z instalacją. Wtedy załóż tungsramy, które poleciłem i powinno być wystarczająco dobrze, ewentualnie regeneracja reflektora i zdanie relacji na forum.
To 13.15V na wolnych raczej nie warte grzebania w instalacji, pod warunkiem, że pomiar na masie żarówki będzie miał zbliżony wynik.

Na konektorach jest 12,8V przy 13,7V na aku, przy pracującym silniku oczywiście. Założyłem Tungsrama 80/100W (bez homologacji) i wtedy napięcie na konektorach było 12,55V , ale za to jakie światło ! Na zwykłej H4 jest żółte, blade. Na tej mocnej białe i dużo jaśniejsze. Muszę coś pokombinować z regulatorem napięcia, obejść ten w alternatorze i zamontować nowy zewnętrzny, zrobiony na zamówienie, tak, żeby ładowanie przy włączonych światłach było ponad 14V
miras7

Postprzez PiotrR » 02 lut 2017, 23:28

Światło dużo jaśniejsze ale czy to przekłada się na lepszą widoczność na drodze.
Takie kombi 3.1
PiotrR

Postprzez Quentil » 03 lut 2017, 00:53

miras7, Nad ładowaniem warto popracować, wtedy będzie jeszcze lepiej. Tungsramy +90% oraz +120%, będą świecić podobnie jak te 80/100W z tym, że legalnie.

piotr R, Tak, będzie lepsza widoczność, bo mają więcej lumenów (oczywiście w granicach homologacji).

Jak ktoś będzie kupował to niech przypadkiem nie skusi się na żarówki zenon luk i inne blue cośtam. Z racji mocno niebieskiego filtra, będą miały biały odcień jak te 80/100W co miras opisuje, ale lumenów mają minimum i słabo będą oświetlały drogę. A w gorszych warunkach (opady, mgła), plama światła na asfalcie będzie wyglądać jak pozycyjne albo nawet słabiej.
6VE1...
Quentil

Postprzez ludeklesny » 03 lut 2017, 07:21

u mnie z kolei na chodzącym silniku na aku 14, na konektorach żarówki 12,5 :?
po dołożeniu samego plusa z aku rozjaśnia się :) i pytanie moje czy dołożyć plusa przez przekaźnik, a oryginalny kabel niech wyzwala przekaźnik? i co z minusem, warto poprowadzić świeży?
ludeklesny

Postprzez miras7 » 03 lut 2017, 13:33

Zapomniałem sprawdzić - światła w troopku są sterowane plusem czy minusem?
miras7

Następna strona

Powrót do Śmietnik