[Kupię] Isuzu Trooper I

[Kupię] Isuzu Trooper I

Postprzez zimny_misiu » 07 wrz 2015, 00:07

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Postanowiłem wreszcie zrealizować swoje marzenie i kupić sobie zabawkę, którą zawsze chciałem mieć czyli Isuzu Troopera pierwszej generacji, koniecznie z silnikiem 2.8 TD (jak rozumiem jest to silnik 4JB1-T), koniecznie w wersji trzydrzwiowej i koniecznie na długiej bazie (czyli 2650 mm).

Ja wiem, że łatwiej pewnie byłoby znaleźć potwora z Loch-Ness niż Troopera o takiej specyfikacji (np. na OLX od kwietnia widziałem tylko jeden taki samochód - jakbym się nie namyślał przez miesiąc tylko działał, to pewnie bym w tej chwili nim jeździł), ale... nie spieszy mi się. Pozwoliłem sobie zatem wrzucić ten wpis na forum z nadzieją, że gdybyś ktoś coś wiedział o takim samochodzie na sprzedaż, to byłbym rzecz jasna bardzo wdzięczny za informację :)

Pozdrawiam,
Piotr
zimny_misiu

Re: [Kupię] Isuzu Trooper I

Postprzez FFK » 07 wrz 2015, 16:35

Widziałem takiego w Kożuchowie w lubuskim :) Nie był niestety na sprzedaż.
Isuzu Trooper 2000r 4JG2 :)

Był:
Opel Monterey 3,2 V6 1993r. - zepsuty w AB Servis :(
FFK

Postprzez zimny_misiu » 07 wrz 2015, 23:41

Aaaaaa! Więc jednak trafiają się takie :D
Cóż, to już jest jakieś info - każde auto (no dobra - prawie każde) będzie kiedyś na sprzedaż...
Ale ja dopiero teraz mam wielką prośbę - o informację, gdy na tym isuzu pojawi się biała kartka ;)

W pierwszym wpisie powiedziałem, że chodzi mi o silnik 4JB1-T, ale gdyby znalazł się samochód bez intercoolera (4JB1), to też mógłby być.
zimny_misiu

Postprzez Gocu » 08 wrz 2015, 09:39

A czemu akurat taka opcja nadwozia? :)
Czuję, że będzie bardzo, bardzo ciężko...
Jest: Opel Monterey 3,5v6, 2000r., Yokohama AT 235/85r16
Był: Nissan Patrol GR Y60 2,8td, 1996r., Fedima 285/75r16
Był: Isuzu Trooper 2,6i, 1991r., BFG MT 33x12,5
Był: Uaz 469b, 2,445l, 1990r
Gocu

Postprzez zimny_misiu » 09 wrz 2015, 00:31

Gocu napisał(a):A czemu akurat taka opcja nadwozia? :)

Metodą eliminacji :) Pięciodrzwiowy zdecydowanie mi "nie leży" (generalnie wolę trzydrzwiowe terenówki, wyjątkiem jest Pajero I/Galloper i UAZ 469), natomiast krótki trzydrzwiowy jest jak na moje oko "za krótki" (jakiś taki przysadzisty, choć w terenie pewnie lepiej się spisuje). Trzydrzwiowy długi jest akurat "w sam raz"...
To oczywiście czysto subiektywna ocena, ale jak wiadomo - co oko lubi, technika kocha :)
Nie mówiąc już o tym, że przy dowolnej przeprowadzce nie będę leciał do kolegi po kluczyki do traffica ;)

Gocu napisał(a):Czuję, że będzie bardzo, bardzo ciężko...

Ba, jakby było lekko, to ten wątek prowadzilibyśmy w sekcji "nasze samochody" a nie "kupię" ;)
Zresztą... ja jestem optymistą - jeden był na OLXie, drugiego widział FKK w Kożuchowie, z tydzień temu widziałem takie auto na Pilotów (jechało), a jeszcze jeden stoi na rumuńskim OLXie, ale w tym przypadku widać, że nie był on oczkiem w głowie właściciela... (offtop: zwyczaj sprawdzania rumuńskiego OLXa pozostał mi z czasów, kiedy szukałem ARO. Arka odpuściłem po przeczytaniu setki opinii, że choć to fajne auto, to jednak bardziej dla mechanika hobbysty niż kierowcy ;) )

Odwiedziłem galerię, którą masz w podpisie. Ładny był ten UAZ, trzeba przyznać - filmy i zdjęcia też niczego sobie :)
zimny_misiu

Postprzez Gocu » 09 wrz 2015, 10:47

Bardzo dziękuję :)
Codziennie przeglądam Troopery i Montereye na otomoto i allegro, jak mi się coś rzuci, dam Ci znać.
Czy zdecydowałbyś się na długiego Troopera jeżeli byłby w dobrej cenie i fajnym stanie techniczno-wizualnym?
Gocu

Postprzez pablos » 09 wrz 2015, 14:09

Wszystko pięknie ładnie, ale egzemplarz o którym mowa chyba nie wychodził w serii z motorownią 2.8 (może się mylę...oby), powiedziałbym że w nich tylko 2.2 D lub 2.3 benzin lub 1.9 taki też spotkałem.
Załączniki
1985_Isuzu_Trooper_II_For_Sale_Side_0_resize.jpg
1985_Isuzu_Trooper_II_For_Sale_Side_0_resize.jpg (100.96 KiB) Przeglądane 13086 razy
1985_Isuzu_Trooper_II_For_Sale_Rear_2_0_resize.jpg
1985_Isuzu_Trooper_II_For_Sale_Rear_2_0_resize.jpg (91.66 KiB) Przeglądane 13086 razy
'89 Trooper LONG 2,6i LPG
pablos

Postprzez zimny_misiu » 10 wrz 2015, 00:26

@Gocu:
Gocu napisał(a):Codziennie przeglądam Troopery i Montereye na otomoto i allegro, jak mi się coś rzuci, dam Ci znać.

Dzięki, będę wdzięczny :)

Gocu napisał(a):Czy zdecydowałbyś się na długiego Troopera jeżeli byłby w dobrej cenie i fajnym stanie techniczno-wizualnym?

Jasne, nawet wolałbym w lepszym stanie, tylko może uściślijmy, co rozumiemy pod pojęciem "dobra cena i fajny stan techniczno-wizualny". Dla mnie taką ofertą na pewno była ta:
http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-2-8- ... f8f5f9b06c

Brałbym również pod uwagę te:
http://sprzedajemy.pl/sprzedam-lub-zami ... x4,3438392
http://otomoto.pl/oferta/isuzu-trooper- ... pbmE2.html (przy tym bym się chwilę targował ;) )
http://olx.pl/oferta/sprzedam-isuzu-tro ... a48e182e56 (tego trzeba byłoby porządnie sprawdzić, jeśli tylko poobijany przód, to pal licho - może być. Mam nadzieję, że rama i napędy w stanie, no powiedzmy - kwalifikującym do zakupu ;) Potem jeszcze doliczyć koszty rejestracji).

Natomiast ten jest na mój gust zbyt wysoko wyceniony - nie dałbym tyle:
http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-2-7- ... f8f5f9b06c

@pablos:
no właśnie nie wiem - chyba jednak były:
http://olx.ro/oferta/isuzu-trooper-4x4- ... f8f5f9b06c
http://otomoto.pl/oferta/isuzu-trooper-ID6y4U8J.html
no i ten, którego w zeszłym tygodniu widziałem na ulicy (stałem na światłach, ten srebrny długi Trooper 3d jechał przecznicą; to co widziałem na krótszych tylnych drzwiach wyglądało jak 2.8 DI, nie jestem pewien - deszcze padał)

Jeśli moje poszukiwania zawiodą, to może warto będzie pomyśleć o zakupie 2.6 i swapowaniu silnika (może na diesle 3.0 lub 3.1 ?). Wyczytałem na forum, że pierwszemu tłokowi w silniku 2.8 zdarza się czasem zmienić płaszczyznę pracy ;) To jednak pieśń przyszłości - na razie wytrwale szukam długiego 3d z 2.8 :)

A skoro już doszliśmy do silników 2.2D - czy masz może jakieś doświadczenia z nim? Czy on w ogóle daje radę z takim klocem? Pytam, bo kiedyś prowadziłem prawie pustego transita z dieslem 2.5 i nie powiem, żeby fotoradary mnie szczególnie martwiły ;)
zimny_misiu

Postprzez Gocu » 10 wrz 2015, 10:12

Jeżeli chodzi o silnik 2,6 to szczerze polecam! :) :)2
Gocu

Postprzez zimny_misiu » 11 wrz 2015, 00:26

No cóż, daję sobie rok (dobra - półtora roku) na znalezienie tego mojego ideału - jak się nie uda, to plan B jest gotowy ;)
zimny_misiu

Postprzez knd » 23 wrz 2015, 20:48

Heya, a ja wiem gdzie stoi taki wlasnie sprzęt ;) Tyle że mechanicznie może być, a raczej na pewno jest ZGON ;) Trzeba by wszystko w nim robić od postaw....
knd

Postprzez zimny_misiu » 24 wrz 2015, 00:26

Ok, a czy on w ogóle jest na sprzedaż? Żeby jego właściciel nie popatrzył na mnie z zaskoczeniem ;)
Co do stanu technicznego - cóż, kupić nie kupić, potargować zawsze można... :)
A poważnie: czy on jest mniej więcej w takim stanie:
http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-CID5 ... f8f5f9b06c
albo takim:
http://olx.ro/oferta/isuzu-trooper-4x4- ... f8f5f9b06c
W jakim mieście można by oglądnąć?

W Żarach stoi takie oto pudło na sprzedaż:
http://allegro.pl/karoseria-rama-nadwoz ... 26309.html
(o ile dobrze widzę - to długie nadwozie, nie jestem pewien - zdjęcie zrobione pod dużym kątem).
Ramę też widziałem na jakiejś aukcji za około 700 zł (a propos - czy rama do pięciodrzwiowej wersji jest taka sama jak do DŁUGIEJ trzydrzwiowej? wiem, że baza jest taka sama)
Może by jedno z drugim pożenić i wyszłoby z tego auto...
Zaleta tego rozwiązania byłaby taka, że wiem, kto będzie auto robił i wiem, że będzie zrobione dobrze.
No nic, trzeba pooglądać, policzyć, wynik pomnożyć razy 2 ;)
W każdym razie byłbym wdzięczny za dodatkowe informacje kontaktowe.
zimny_misiu

Postprzez FFK » 24 wrz 2015, 21:11

To w Żarach mogę Ci obejrzeć, ale dopiero po weekendzie.
Isuzu Trooper 2000r 4JG2 :)

Był:
Opel Monterey 3,2 V6 1993r. - zepsuty w AB Servis :(
FFK

Postprzez zimny_misiu » 25 wrz 2015, 00:26

FFK napisał(a):To w Żarach mogę Ci obejrzeć, ale dopiero po weekendzie.

Super, byłbym za to bardzo wdzięczny. Zróbmy może tak:
właśnie przyszedł mi do głowy trochę zwariowany pomysł - kupić pięciodrzwiowego z przegnitym/zdezelowanym nadwoziem (takie się trafiają ;) )
ale z dobrą mechaniką i zrobić klasyczną przekładkę. W poniedziałek kopnę się do mechanika, który będzie to auto robił i pogadam z nim.
Jeżeli okaże się, że pomysł ma ręce i nogi, a koszt takiej operacji nie przekroczy kosztu wydrukowania nowego troopera na drukarce 3D ;)
to wtedy faktycznie bardzo chętnie skorzystałbym z Twojej uprzejmości; w przeciwnym wypadku nie chciałbym fatygować na darmo :)
Cały czas zakładam, że ramy 5d i 3d long są takie same...
zimny_misiu

Postprzez knd » 07 paź 2015, 20:35

Dopytam u właściciela co i jak z tym troopem, ale pewnie jak znam życie to będzie bez papierów. Zrobię fotki i wrzucę na forum. Muszę tylko do niego zajechać....
knd

Postprzez zimny_misiu » 08 paź 2015, 00:26

knd napisał(a):Dopytam u właściciela co i jak z tym troopem, ale pewnie jak znam życie to będzie bez papierów. Zrobię fotki i wrzucę na forum. Muszę tylko do niego zajechać....

Dzięki wielkie! Będę bardzo wdzięczny za informacje w tej sprawie...
Może akurat to jest to :)
zimny_misiu

Postprzez korf » 19 paź 2015, 11:24

2.6 LWB, 2.6 RS, 3.1 RS, 3.1 LWB, 3.5 LWB, 3.2 RS, 2.8 LWB, 3.5 RS | Trooper 4WD
korf

Postprzez zimny_misiu » 20 paź 2015, 00:26

Łoł, i to na okrągłej lampie! w dodatku cena niewygórowana :)
No niby takie to właśnie ma być...

Cóż, czekają mnie jutro dwa telefony - do mechanika i do sprzedającego. O wynikach poinformuję :)

Dzięki wielkie korf za namiar!
zimny_misiu

Postprzez Ralfi 4 » 20 paź 2015, 22:43

http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-long ... f4fb2841fd
to masz jeszcze jednego. Ma nawet na przodzie podkowę ,a szczęście może Ci się przydać. ;)
Lepsze stare bez bajerów, niż te nowe dla frajerów.
Ralfi 4

Postprzez zimny_misiu » 21 paź 2015, 00:26

Ralfi 4 napisał(a):http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-long-CID5-IDch00H.html#f4fb2841fd
to masz jeszcze jednego. Ma nawet z przodu podkowę na szczęście. ;)

Dzięki Ralfi!
No właśnie tak sobie o nim myślę...
Problem w silniku - wolnossący 2.2 (chyba powinno być 2.3?). Jeśli to wolnossak, to ma 130 Nm :( Mało, strasznie mało...
Trzeba się będzie przyjrzeć ramie i nadwoziu, jeśli są dobre, to może warto pomyśleć o swapie, co Koledzy na to?
Spróbuję umówić się z właścicielem na sobotę.

Co się tyczy tego białego BMW, o którym pisał korf dwa posty wyżej - wiem już wszystko:
samochód przez całe swoje życie służył jako nośnik narzędzi do odśnieżania (pług z przodu i solarka z tyłu) na terenie
zakładów BMW. Są do niego oryginalne niemieckie dokumenty, więc pewnie dałoby się go zarejestrować, tylko nie bardzo jest
po co ;) wg tego, co powiedział sprzedający - zarówno rama jak i karoseria, to jeden złom. Rama jest tak pordzewiała, że
popękała; Niestety - prawie 30 lat działania soli swoje zrobiło i ten samochód się praktycznie nie nadaje do remontu/odbudowy...

Przy okazji - wie ktoś może, co się aktualnie dzieje z tym samochodem:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-isuzu-tro ... 62P8j.html
Sprzedał go ten komis, nie sprzedał? Poza tym zastanawiam się, od czego ten turbodiesel - od Pajero?
Najgorsze, że na stronie nie ma już kontaktu do sprzedającego.
Na pierwszy rzut oka samochód nadaje się do oględzin.
zimny_misiu

Postprzez Quentil » 21 paź 2015, 00:50

zimny_misiu napisał(a):http://olx.pl/oferta/sprzedam-isuzu-trooper-CID5-ID62P8j.html

Spróbuj przewinąć na sam dół strony i kliknąć jakieś ogłoszenie, może to będzie ten sam sprzedawca :roll:
6VE1...
Quentil

Postprzez zimny_misiu » 22 paź 2015, 00:26

Quentil napisał(a):
zimny_misiu napisał(a):http://olx.pl/oferta/sprzedam-isuzu-trooper-CID5-ID62P8j.html

Spróbuj przewinąć na sam dół strony i kliknąć jakieś ogłoszenie, może to będzie ten sam sprzedawca :roll:

Trick zadziałał, ale auto niestety sprzedane...
zimny_misiu

Postprzez pablos » 06 lis 2015, 18:06

http://olx.pl/oferta/sprzedam-isuzu-tro ... 31e73a1c8e widać że znowu się pojawił nie wiem czy nowy właściciel i jak bardzo trefny egzemplarz, na pewno uległa cena ;/ Ładne felgi ..... każda z innego targowiska ;/

http://olx.pl/oferta/isuzu-trooper-long ... f4fb2841fd
'89 Trooper LONG 2,6i LPG
pablos

Postprzez zimny_misiu » 07 lis 2015, 01:26

Mówiąc szczerze, sam nie wiem co myśleć o tej ofercie...
Właściciel na pewno jest nowy, kiedy dzwoniłem za pierwszym razem, dowiedziałem się, że samochód jest już sprzedany.
Podczas pierwszej sprzedaży zdjęcia były niewyraźne, ale w tej chwili obrazki są znacznie lepsze i
dopiero teraz wyraźnie widzę, że mi się to auto nie specjalnie podoba ;)
Przede wszystkim położenie przedniego koła - na wszystkich zdjęciach i rysunkach, które mam
jest ustawione względnie symetrycznie w stosunku do wnęki błotnika. Na zdjęciu z boku wygląda to tak, jakby było przesunięte
do tyłu o jakieś 5 cm, może więcej.
Po drugie - wersja przed modernizacją nie miała tej fajnej "galanterii", a więc np. naklejka (lub malowanie) zamiast
chromowanego napisu, brzydsza kierownica itp. Okrągła lampa jest super, ale nie rekompensuje pozostałych braków.
Moc silnika podana na oko (ztcw silnik 2.2 TD miał w porywach (turbiny, jeśli ją miał ;) 72 KM a nie 90),
na jego korzyść przemawia chyba nie najgorszy stan nadwozia (co z ramą? - dobre pytanie...).
Jeszcze jedno - jeżeli obecny właściciel go nie przerejestrował, a na to wygląda, to na pewno nie będę wchodził w taką
sytuację, że kupuję auto od kogoś innego, kto wpisany jest w dowodzie rejestracyjnym (łańcuch umów mnie nie interesuje).

W ogóle to chyba zaczynam trochę mięknąć - tzn. nadal oczywiście szukam długiego 3D z silnikiem 2.8 TD, ale gdyby się trafił
ładny krótki 3D 2.8 TD (pod pojęciem ładny rozumiem podstawową wersję fabryczną - bez przeróbek a także bez np. plastikowych
nakładek na błotnikach, a więc żadne Magiki II, Competition'y itp. nie wchodzą w grę. Ten na przykład bardzo mi się podoba:
http://sprzedajemy.pl/isuzu-trooper-pil ... 1&inp_text[v]=isuzu+trooper&inp_text[n]=1&_rp_RP=_rp_offers&offset=14
szkoda, że nie mogę się dodzwonić) to przynajmniej bym się jej dokładnie przyjrzał ;)

P.S. Jest jeszcze jedno możliwe rozwiązanie: na pierwszej ofercie samochód ma pokrowiec na kierownicy, na drugiej nie. Więc może
pomysł był taki, że po co płacić za pokrowiec - przecież można mieć pokrowiec za dara i dodatkowo 800 zł ;) :)
zimny_misiu

Postprzez Gocu » 23 lis 2015, 09:37

Gocu

Następna strona

Powrót do Śmietnik