Problem z oszacowaniem poziomu oleju w silniku.

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Problem z oszacowaniem poziomu oleju w silniku.

Postprzez mario_gdynia » 22 lut 2010, 09:09

Witam serdecznie kolegów i koleżanki??? :) na forum. Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Montereya z silnikiem 3.1TD. Czytałem,że naprawde warto zakupić autko,z ową jednostką,szukałem dość długo przyzwoitego i zadbanego egzemplarza.Przedewszystkim serwisowanego na bierząco. Po zakupie musiałem wrócić na kołach do Gdyni,robiąc ponad 500km. Sprawdzając poziom oleju,troche sie zmartwiłem,bagnet był suchy. Jedynie krawędż jakoś obsmarkana olejem.Silniczek pracował dobrze,nie dzwonił i nie stukał :) Temperatura w normie.Turbina nie gwizdała.Po dolaniu litru oleju,celem sprawdzenia ponownie poziomu,nic sie nie zmieniło.Wieć przyjąłem,że coś może być z bagnetem,po moim doświadczeniu z Omegą,gdzie miałem podobny objaw,a dolewając oleju,poprostu zalałem cały silnik :) A bagnet był suchy. No nic,wróciłem do Gdyni,jadąc powoli,nie przekraczając 2000 obrotów na minute. I nic sie nie stało,po nocy auto odpaliło na dotyk,chodzi cicho. Bagnet mam oryginlny. Jade dzisiaj na wymiane oleju,oraz filtru. Ile litrów potrzeba do zalania motoru? Karteczka z zeszłego roku mówi mi o cpecyfikacji 15W40 czyli minerał ,Castrol.
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Re: Problem z oszacowaniem poziomu oleju w silniku.

Postprzez croochy » 22 lut 2010, 09:59

no ciekawe ile Ci tego oleju spuszczą :roll:

myślę że około 3l
Nie polemizuje z debilami
croochy

Postprzez hassan » 22 lut 2010, 10:37

do silnika + filtr wchodzi 6l.
był: Opel Monterey A 3.1 LTD '96, 265/75/16 BFG AT, +2" Lovells
jest: VW Transporter T3 Syncro

nigdy nie mów nigdy...
hassan

Postprzez marcin75m1 » 22 lut 2010, 11:07

Witam wchodzi 6 litrów i wtedy jest poziom na polowie miarki ,nie radze zalewac do maxa miarki ,zaczynaja sie problemy z cieknacymi uszczelnieniami walu korbodowego
marcin75m1

Postprzez mario_gdynia » 22 lut 2010, 11:07

Olej kupiony,filtr też. Jade na zmiane,sam jestem ciekaw ile sie spuści oleju :) Mam nadzieje,że troche więcej niż 3 ;)
Trooper 3,1 Td Long , Monterey 3,2 Long Lifting , L.Countach xxx ,Polowanie na Suburbana...
mario_gdynia

Postprzez urwis1981 » 22 lut 2010, 15:00

Hello. Widzialem rozne ciekawostki zwiazane z olejem,kiedys gosciowi z duzego fiata spuscilem 7litrow norma ok 3,5, do peugeota106 1.0 dolalem 1,7litra caly olej to 3 litry,moj znajomy do malucha nalal oleju ze bagnetem sie wylewalo... co do montka sam wymieniam olej stawiam z jednej strony na drewnianych klockach 0k 10 cm dzieki czemu olej z miski ktora korek ma z boku wylatuje niemal caly,w tym czasie ok 15 min mozna... hmmm... mozna wszystko ;-) po czym na tzw pałe leje 6,5 litra i jest pół stanu(informacje tego numeru sprzedal mi jeden magik z czestochowy.;-)) pozdro
urwis1981

Postprzez mariojura » 22 lut 2010, 15:36

Miałem przypadek(osobiście znam takich magików), że co by bagnetem nie dmuchało zbytnio demontowali rurkę ( od bagnetu), po małej modyfikacji zaślepiali od dołu, nalewali do niej "stan" oleju i silnik po remoncie :)21 . Mieli jaszcze pare patentów ale aż żal o tym pisać.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez mario_gdynia » 22 lut 2010, 22:49

Dżises,aż włosy mi sie zjeżyły po tym co przeczytałem.Olej wymieniony,więc po krótce. Rurka od bagnetu jest sprawna,czyli nie gięta. Olej wlany niestety 7 litrów,o 1 litr ponad stan. Bagnet pokazuje prawidłowo. Spuszczony olej w ilości 2,5 litra :? Z czego nie jestem zadowolony,mając świadomość przejechanych ponad 500km. Jutro ściągne ten o 1 litr zadużo,czy nie rozwale silnika z taką nadwyżka.Auta nie będe wysilał w terenie,głównie jazda miejska,narazie 8-) Z moich obserwacji,niestety widać dymek z rurki od bagnetu,odpala na dotyk po całej nocy przy minusowych temperaturach.Chodzi ładnie,turbo nie świszcze. Na wskażniku ciśnienia na desce,na jałowym biegu utrzymuje sie pozycja 4,podczas jazdy 6. O czym świadczy owy dymek z rurki? Pierścienie olejowe? Jak nie będzie mi palił oleju w jeżdzie miejskiej to będe zadowolony.
mario_gdynia

Postprzez siatkaz » 22 lut 2010, 22:56

Będzie brał bedzie, prawie każdy bierze :)
Lublin Monterey 3.1 long 1992
siatkaz

Postprzez mario_gdynia » 23 lut 2010, 00:43

To ja wiem :) Zależy jeszcze ile. Auto zostało kupione do jazdy w miescie,do ciągnięcia przyczepy z załadunkiem max 900kg. Spokojna jazda.
mario_gdynia

Postprzez marcin75m1 » 23 lut 2010, 10:02

Witam, moze silnik ma duzy przebieg ,ja bym zrobil plukanke pozadna przy nastepnej wymianie oleju , zrobil bym to po 5tkm ,sprawdz luzy na zaworkach ale przewaznie jak dmucha z dolu to pierscionki ,ale mam jeden silnik caly rozebrany z przebiegiem ponad 240tkm to tuleje ,wal ,panewki praktycznie zero zuzucia ale niestety przytarty na jednym cylindrze nadtopiony tlok ,wiekszasc awarii w tych silnikach jest wylacznie z winy uzytkownikow ,moze pomysl nad oil catch tank jezeli jest duzy przedmuch z odmy to znaczy z tego przewodu co jest podlaczony do rury plastikowej co idzie z filtra do turbo ,no i z tym cisnieniem to ja mam na zimnym z 6 po jakies 30 min jazdy mam ponizej 2 na wolnych i chyba tak powinno byc ,jeszcze zobacz moze rurka od bagnetu byla wyciagana i ni jest do konca wlozona i nie zgadza sie stan i przez to dmucha ,ale to tylko wydumka
marcin75m1

Postprzez mario_gdynia » 23 lut 2010, 11:16

Rurka nie wyciągana.Poziom oleju już pokazywany jest prawidłowo,po wymianie i uzupełnieniu 6 litrów. Będe jeżdził i obserwował ubytek,zobacze ile spala mi oleju. A z rurki kopci podobnie do zapalonego papierosa,z tym że zatykajać palcem czuje sie delikatny podmuch. Szukałem wszędzie,jakie powinno być "zdrowe" ciśnienie na wskażniku,ale nic nie znalazłem. U mechaników powiedzieli,że im bliżej 6 tym lepiej.Wskazówka powinna być wyśrodkowana.
mario_gdynia

Postprzez siatkaz » 23 lut 2010, 16:59

Z tym ciśnieniem to faktycznie coś nie tak. U mnie i chyba u większości na rozgrzanym silniku jest w okolicach 2. Półsyntetyk wlałeś?
siatkaz

Postprzez Mod.98 6,5X57 » 23 lut 2010, 20:18

u mnie przy "połowie" bagnetu na zimno jest troszke, ale to minimalnie powyżej 6 a jak się podgrzeje to schodzi troszkę poniżej, i tak było odkąd go kupiłem (luty 2009) a zrobiłem juz/dopiero jakieś 28000 km.

zresztą jutro poprzyglądam mu sie jeszcze uważniej............
"Nowoczesna linia nadwozia z gładko przebiegającymi krawędziami, bogato wyposażone wnętrze, nowoczesność zastosowanej techniki i dobra jakość wykonania pozwalają Oplowi Monterey z powodzeniem stawić czoła konkurencji..."
Mod.98 6,5X57

Postprzez mario_gdynia » 24 lut 2010, 10:12

Nie,wlany typowy mineral 15W40. Auto ma moc,o ile można tak wspomnieć przy 117 kucykach 8-) Można znależć gdzieś książke,instrukcje obsługi w pdf ?
mario_gdynia

Postprzez siatkaz » 24 lut 2010, 13:28

Chyba bym się nie przejmował tym ciśnieniem. Co do książeczki to gdzieś na sieci widziałem ale po szfabsku - jak by była po agliczeskiemu albo w co wątpię rosyjsku to też bym był zainteresowany.
siatkaz

Postprzez oko » 24 lut 2010, 21:53

Co do zużycia oleju... Ja robie wymianę co 10 tys. Silniczek ma skrecone ponad 240 tyś km. To co wleje na wymianie oleju spuszcze na kolejnej wymianie. Dolewki sporadycznie max na 10 tys 2-3 setki oleju. wchodzi troszke pona 6 litrów stan wtedy na bagnecie dokładnie na środku. Co do cisnienia. Na zimnym około 6 po rozgrzaniu około 3-4.
Montek 3.1 98 przed liftem... długi...i będzie młodszy brat jeep lub land rover
oko

Postprzez mario_gdynia » 25 lut 2010, 00:03

Z tym ciśnieniem,to jak umnie. Zimny na jałowym 6, ciepły jałowy 4 - 4,5 podczas jazdy 6. A z dolewką oleju,zobaczymy :) A czy przypadkiem nie trzeba zmieniać oleju co 7500km ?
mario_gdynia

Postprzez siatkaz » 25 lut 2010, 00:31

tak podaje instrukcja ale śmialo można co 10.
siatkaz

Postprzez mariojura » 25 lut 2010, 11:33

A mnie się wydaje, że skoro producent przewidział co 7500 km to najlepiej się tego trzymać. Śmiało to można co 7000 km ale co 10000 to chyba troche przesada. Te 2500 km to niby nie dużo ale to 1/3 przebiegu jaki przewidział producent. Później spotyka się komentarze typu: nie pchaj się w ten silnik, to złom zaraz wystawi kopyto. I takie tam różne pierdoły. U mnie w starym Trooperze nakazali zmieniać co 5000 km (naklejka na grodzi silnika) i tak też robię. W końcu olej nie kosztuje krocie.
Łatwo policzyć, że przy przebiegu rzędu 300000 km ( taki jest u mnie) 120 000 km robi się na oleju który producent przewidział jako nienadający się do smarowania tego silnika. Takie jest moje zdanie na temat oleju.
Pozdrawiam.
Trooper 2.8TDI
mariojura

Postprzez oko » 25 lut 2010, 12:16

Co do częstotlowości zmiany oleju... ja jak pisałem zmieniam co 10 tyś i mam już nakręcone blizko 250tyś jak kupilem auto miało 180 tysiaczków. Oleju praktycznie nie bierze 2-3 steki miedzy przeglądami. Wydaje mi sie, że czestotlowośc zmiany oleju przez producenta była raczej podyktowana jakością olejów na lata produkcji auta. Teraz mamy inne genaracje olejów. Ja leje półsyntetyk mobila. Generalnie jak ktoś chce pewnie można robić wymiane co 7.5 tyś jak zaleca producent to kwestia własnego uznania. Ja uważam, że można przeciągnąc wymiane o te 2.5 tyś.
Montek 3.1 98 przed liftem... długi...i będzie młodszy brat jeep lub land rover
oko

Postprzez mario_gdynia » 25 lut 2010, 14:55

Producent mógł również zaostrzyć normy i częstotliwość wymiany oleju,ze względu na charakter użytkowania auta.Nie ukrywajmy,że silne żyłowanie motoru w terenie też przenosi sie na zużycie oleju i jego właściwości smarne. Jeśli ktoś weekendowo jeżdzi przez pare górek,a głównie po asfalcie,bez sportowych ambicji,to nie zaszkodzi wymiana co 10 tysięcy. Ja z racji problemu omawianego wyżej,nie wiem czy będe jeżdził od wymiany do wymiany.Czy poprostu na samym początku zabawy z Montkiem,nie zaserwuje mu remontu. Ciśnienie trzyma w normie,więc stawiam na pierścienie olejowe.Chyba,że to turbina sie wytarła i przez nią ewentualnie będe mógł mieć braki oleji.CHociaż pracuje ładnie i cicho.Ale co tam,jestem człowiekiem wiary i sądze,że mimo 3 litrów smarowania przez ponad 550km,nie doprowadziłem motoru do stanu remontowania :)
mario_gdynia

Postprzez mario_gdynia » 27 lut 2010, 14:26

Właśnie po wymianie oleju,zrobiłem zaledwie 200km. sprawdzam olej....dolna kropka :) Kurcze,silnik na dobiciu? Nie wierze, zdjąłem wąż z turbiny,przegazowałem...efekt zbryzganej szyby od oleju i całej komory silnika mówi jednogłośnie o konieczności remontu turbiny :) Macie namiary na jakiegoś "klubowego" mechanika,od regeneracji turbin? Chodzi ładnie,nie świszcze.
mario_gdynia

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)