Cześć.
No ogarnąłem , ostatecznie wczoraj. A trwało to od momentu zakupu czyli od pazdziernika 2017

Wszystko przez to ,ze mimo nie tak jak powinny ,ale jednak sie załączały.
Co było. Okazało się ,że winny wszystkiemu jest szary zaworek ciśnieniowy. Gdy podlączyłem go na "stole " wszystkie" przedmuchy w odpowiednich kierunkach były prawidłowe, ale kiedy podłączyłem go na swoje miejsce, okazało się ,że szary zawór ssa ,ale zbyt słabo ,żeby przesunąć przesuwkę. Na stole jak dmuchałem , miałem wrażenie jakby było tam ciut wody,ale skąd tam woda ? Zamieniłem miejscami zawory - szary z niebieskim i za załączanie odpowiada teraz zawór niebieski, a szary rozłącza i tam daje rade. Niemniej wymienie go. Teraz wajcha do przodu i napędy załaczone. Wajcha tył - napedy rozlączone .Wężyk z którym nie było mi wiadomo co zrobic kończy się malym filterkiem powietrza, taki jak są na zaworach od EGR. U mnie go nie było.
Plus taki ,że poznałem ten układ i w miarę mośliwości moge pomóc następnym.
Zagadką dla mnie pozostaje : dlaczego zawory mają dwa kolory? Sugieruje to ,że mają inna zasadę działania. U mnie działaja identycznie. Na zaworach albo jest napiecie ,albo go nie ma i to jednoczesnie na na tym i na tym. Różnica jest w połączeniu węzyków podcisnień. Tak jest u mnie.
Jak ktos wie , skąd ta rożnica , chętnie pochłone tą wiedze

)
Od Vectry ,a wizulanie to samo ?
https://allegro.pl/oferta/vectra-c-3-0- ... e508937f6e Wpadł mi w ręce zaworek od Toyoty RAV4. Wygląda idenycznie, nawet mocowanie czyli śrubka i języczek z blachy pasują do mocowania.
Wniosek taki, że nie trzeba szukac zaworu typowo od naszych aut, może być od Toyoty, Hondy, Insigni etc. One wszystkie działają tak samo.