tommardo napisał(a): poboru prądu przez lodówkę bo to właśnie ona będzie mieć największe zapotrzebowanie na prąd
pocieszny napisał(a):dobrze trzeba przemyśleć całe spinanie i rozpinanie układu, no i najważniejsze to zabezpieczenie akumulatora rozruchowego
są metody proste i skuteczne, oraz proste i bardzo skuteczne (ale nieco droższe ), przy ładowaniu dodatkowego akumulatora można pomyśleć o układzie podbijającym/stabilizującym napięcie do 13,8-14,5V (AGM potrzebuje wyższych napięć ładowania), można zastosować nawet tanią "ładowarke" DC/DC która na wyjściu trzyma stały prąd, to diametralnie wydłuży okres życia aku dodatkowego (tu warto wsadzić akumulator przystosowany do głębokich rozładowań
pocieszny napisał(a):instalacje na przekaźniku miałem w Montku, działała bardzo dobrze (choć troche słaby alternator był) potem zbudowałem 2 następne instalacje bardziej rozbudowane
tommardo napisał(a):1. jako separator planowałem zastosować Cyrix CT, proponujesz jakiś inny?
2. takie podbicie napięcia/przetwornice sugerujesz wpiąć za separatorem? możesz podać dokładnie model?
3. poza separatorem nie planowałem dodatkowo zabezpieczać aku rozruchowego, masz tutaj jakieś sugestie?
pocieszny napisał(a):wszystko zależy od funduszy, i czy będziesz rzeczywiście z tego dużo korzystał, wiele zależy też od alternatora
tommardo napisał(a):wyniesie 693zł
Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości