Skrzynia biegów

Isuzu Trooper/Bighorn, Opel Monterey, Holden Jackaroo, Honda Horizon, Acura SLX

Skrzynia biegów

Postprzez croochy » 13 kwi 2010, 08:28

Siema

Moje pytanie brzmi nastpująco, ile było wersji skrzyń biegów w montereyu? Czy skrzynie montereya i troopera są takie same, czy moze opel wprowadzał jakies własne produkty na lini montażowej.

Dla lepszego sprecyzowania chodzi mi o skrzynie manualne, i głównie do silników benzynowych. Jaką moc i moment wg Was wytrzyma taka skrzynia?

Uchylajac rąbka tajemnicy chcę powiedzieć że wiedza ta potrzebna mi jest ponieważ chce zmienić silnik :twisted:
Nie polemizuje z debilami
croochy

Re: Skrzynia biegów

Postprzez Jozef » 13 kwi 2010, 22:49

Nie wiem zbyt wiele o skrzyniach do Isuzu ale mialem do czynienia osobiscie ze zmiana,(przypadkowa) skrzyni biegow w peugeocie benzyniaku na skrzynie od peugeota diesla o tej samej pojemnosci, a efekt byl taki ze po ok. 2 tys. km. podczas ruszania na swiatlach cos walnelo stuknelo i poszla kaluza oleju.
Jak sie okazalo, to nie wytrzymala przekladnia glowna i uklad satelitarny dyfra , wszystko poszlo w drobny mak lacznie z obudowa skrzyni.
Zanim nastapila awaria to dalo sie wyczuc ze autko bylo troszke wolniejsze na poszczegolnych biegach co dawalo wiecej mocy podczas przyspieszania, ale moc silnika benzynowego i jego mozliwosci przyspieszania przy przelozeniach przeznaczonych dla diesla okazala sie za duza i skutki byly jak opisalem wyzej.
Z kazda zmiana skrzyni radzilbym uwazac , a przynajmniej sprawdzic lub przeliczyc moce na poszczegolnych przelozeniach aby nie miec niespodzianki takiej jak opisalem.
Nadmienie jeszcze abys nie sugerowal sie tym ze to co chcesz zrobic to bedzie odwrotna sytuacja , tzn szybsza skrzynia i wolniejszy silnik. to moze byc mylace bo w twoim przypadku gdy zamienisz silnik np. na diesla to moga wysiadac zebatki na choince, lub walek sprzeglowy.
Isuzu Trooper jedynka 89 r. Nissan Patrol 2.8 tdi 2000r
Jozef

Postprzez Nahen/thor_ » 13 kwi 2010, 23:47

Jeżeli Isuzu/Opel trzymało się zasad z poprzednich modeli to skrzynie powinny mieć podobne przełożenia a w mostach w zależności od modelu (benzyna/diesel) były odpowiednie przełożenia dobierane. W modelach do 1992 np 2.6 benzyna ma taką samą skrzynię jak 2.8 diesel. Tak więc jedną sprawa jest skrzynia przy takim motaniu a drugą równie ważna to przełożenia w mostach.
Staruszka już nie ma :( 2001 3.0 DTi
Nahen/thor_

Postprzez croochy » 14 kwi 2010, 06:42

gdzieś czytałem kiedyś że skrzynie od 3.2 i 3.1 są takie same, tylko teraz nie mogę znaleźć źródła żeby to potwierdzić jednoznacznie. Chyba podjadę do Opla i popatrzę w katalog co tam nawymyślali

Boje się że tylko że skrzynia jest za delikatna żeby przenieś moment rzędu 400-500 Nm :roll:
croochy

Postprzez wojtek1981 » 14 kwi 2010, 07:19

a od czego chcesz dać silnik ?
wojtek1981

Postprzez croochy » 14 kwi 2010, 10:41

2,4 z LT albo sprinter 2,9, chociaż jestem na etapie zbierania informacji czy wejdzie 6.2 V8 ale wtedy to opel poszedłby na totalna zmote
croochy

Postprzez wojtek1981 » 14 kwi 2010, 21:35

no to plan całkiem nowatorski więc czekamy na dalsze posunięcia

powodzenia
wojtek1981

Powrót do Isuzu Trooper II / Opel Monterey A (1992-1997)